Uitvaartfotografie als dierbare herinnering


 

De eerste opmerking die we altijd krijgen is hoe kom je erop om voor uitvaartfotografie te kiezen? Dan loopt er een ‘vreemde’ foto’s te maken van een voor jou zeer emotioneel moment. Het antwoord wat wij als uitvaartfotograaf dan geven is; we fotograferen vooral de bijzondere momenten en de liefde, warmte verbinding en sfeer tijdens het afscheid. Als het goed is merk je niet eens dat wij er zijn. “Had ik het maar eerder geweten”, is dan ook de reactie die wij vaak horen als wij vol passie over ons mooie werk praten.  

 

Wij zijn gespecialiseerd in uitvaartfotografie, het is heel anders dan even een foto maken tijdens een uitvaart.
Een uitvaartfotograaf kent de uitvaartetiquette, is zeer flexibel, kan snel schakelen en ziet dingen die je als nabestaande niet ziet.
Uitvaartfotografie krijgt steeds meer bekendheid, de vraag naar een mooie uitvaartreportage neemt gelukkig toe. Er zijn steeds meer mensen die een uitvaartfotograaf inhuren.  

 

Er zijn diverse redenen om voor uitvaartfotografie te kiezen. Nabestaanden beleven het afscheid en de uitvaart in een roes. Als achteraf op foto’s belangrijke momenten vastgelegd blijken te zijn, zoals een troostend gebaar, een glimlach of een omhelzing, kan hier een troostende werking vanuit gaan. Familieleden die in het buitenland wonen en niet of niet op tijd aanwezig kunnen zijn op de plechtigheid zullen een album met veel interesse inzien. Ook kunnen kinderen die nu nog jong zijn en nog niet geheel beseffen wat er aan de hand is later in hun leven, deze dag nogmaals herbeleven. 

Reactie van een nabestaande: 


Tastbaar en dierbaar 


“Foto’s laten maken tijdens een uitvaart raad ik iedereen aan! Het is niet eng. Je kunt zelf aangeven wat je wilt of niet wilt. Toen ik dit hoorde van mijn uitvaartbegeleidsters had ik ook zoiets van hè foto’s maken van een uitvaart, nee dat doe ik niet dacht ik gelijk. 

Maar na enkele dagen erover gedacht te hebben heb ik uiteindelijk toch ja gezegd, en ik kan jullie vertellen, ik ben blij dat ik foto’s heb laten maken van de uitvaart van mijn man.  

Het is zo tastbaar en dierbaar en als je behoefte hebt kan je er altijd weer naar kijken, want je hebt het. En het werkt ook mee in je rouwproces waar je in zit. Want laten we eerlijk zijn, je wordt op zo’n dag geleefd, alles gaat aan je voorbij op zo’n dag. Kan ook niet anders. 

Nogmaals bedankt dat je dit voor ons hebt gedaan! 

Zo blijft mijn man voorleven na het zien van de mooie beelden die door jou zijn gemaakt.”